Aarhus Universitets segl

Fængselspræster

Fængselspræsten er, som navnet antyder, tilknyttet et af landets fængsler. Fængselspræsterne er desuden den gruppe af funktionspræster, som har den længste kontinuerte historie. Således har der siden etableringen af det moderne fængselsvæsen i midten af 1900­-tallet været fængselspræster ved fængslerne i Vridsløse og Horsens (nu Statsfængslet i Østjylland).

Fængselspræstens primære arbejdsopgaver er gudstjenester og andre kirkelige handlinger. Derudover fylder samtaler (sjælesorg) meget i fængselspræstens arbejde. Af andre aktiviteter kan nævnes sociale arrangementer, administrativt arbejde samt varetagelse af eksterne relationer, herunder kontakt med pårørende og formidling af kontakt med andre trossamfund. Fængselspræstens arbejde består også af deltagelsen i møder, afholde personlige samtaler med personalet samt ad hoc opgaver.

Særlige kendetegn for fængselspræsterne er, at de har en meget intens arbejdsdag, der ofte består af samtaler med indsatte. Selvom præsterne kan bevæge sig frit rundt i fængslet, så er man nødt til at have en deltagerbegrænsning på aktiviteterne af sikkerhedsmæssige hensyn. Dette har flere steder ført til ventelister for at komme til at tale med præsten eller deltage i nogle af aktiviteterne. Den store interesse for at deltage skyldes blandt andet, ifølge præsterne, at de kan tilbyde et rum for refleksion, hvilket det er svært at få andre steder i fængslerne.

En dagligdag som fængselspræst består primært af samtaler og sjælesorg. De afholder også gudstjenester, dåb, bryllupper og bisættelser. De fleste præster går til daglig klædt i civil uden religiøse symboler, men er iført præstekjole under gudstjenester og andre kirkelige handlinger.