Aarhus Universitets segl

Religionskassen

Religionskassen består af en fysisk kasse med genstande og billeder, der på forskellig vis åbner op for emnet religion og forsøger at få folk til at tale om og reflektere over religion på forskellige niveauer. Religion er ofte blevet opfattet som noget immaterielt og iboende i den private person, men religion viser sig også i materialiteter, som bygninger, genstande og artefakter. Altså noget, som kan udstilles på museer og dermed indgå i en målrettet kommunikation af betydninger til museets gæster. Genstande er tredimensionelle og optager deres eget rum. De opleves via vores sanser – syns-, føle-, høre-, smags- og lugtesansen. Religiøse og spirituelle genstande og andre historiske artefakter er som regel ikke nogle, man hverken i kirken eller på museet får lov at røre ved. Det klare budskab med Religionskassen er, at man MÅ forholde sig til disse genstande – også på en sanselig måde. I Religionskassen er genstandene derved et medium til læring.

Religionskassen er skabt i forbindelse med forskningsprojektet ”Religion – levende kulturarv”, hvis mål er at integrere og udvikle religionsfagligheden i forbindelse med de kulturhistoriske museers arbejde i Danmark. Som en del af forskningsprojektet blev der udviklet en udstilling under navnet ”Aarhus fortæller – om religion” i den permanente byudstilling ”Aarhus fortæller” i Den Gamle By. Her blev der skabt et produkt til udstillingen, som fik navnet Religionskassen. Religionskassen er oprindeligt et eksperiment til at afprøve udstillingsfeltets didaktiske muligheder ved at bevidstgøre om og fokusere på materialitet i et religionsfagligt perspektiv. Det er ønsket med Religionskassen at give materialiteten hovedrollen i arbejdet med at styrke formidling af religion i en dansk museumskontekst for derved at få en bredere forståelse af begrebet religion.

Ved at arbejde med genstande får man både et førstehåndsindtryk og en bredere forståelse af religion samt dens symboler og historie. På den anden side kan vi kan som fagfolk blive klogere på, hvilke forestillinger folk har om religion.

Kassen med genstande er på mange måder sin egen micro-udstilling, som kan sættes ned i en allerede eksisterende udstilling uden den store om-rokering og etablering fra de museumsansattes side. Den kan også indgå på andre måder i forskellige rum og aktiviteter, f.eks. i skoletjenesten. På grund af sin afgrænsede og enkle materialitet kan kassen hurtigt og nemt flyttes fra kontekst til kontekst – og man kan også lave sin egen Religionskasse. Derved kan kassen vinkles på mange måder afhængig af det pågældende udstillingstema.

Religionskassen appellerer til mange aldersgrupper – og dermed mange potentielle museumsgæster – og dialoger kan variere afhængig af gæsternes forskellige erfaringshorisonter. Den er god til at favne mange forskellige mennesker, fordi de har mulighed for at interagere med den på deres egen måde. Et andet klart potentiale og en stor fordel ved Religionskassen i en museumssammenhæng er, at alle museer kan håndtere dette format, og at det ikke kræver et stort forarbejde at sætte projektet i gang. Religionskassen er en simpel måde at skabe en god dialog om religion. Samtidig er mange museer allerede i besiddelse af genstande, som kunne puttes i kassen – eller i samlingen eller gennem at invitere gæsterne til at bidrage med genstande – permanent eller bare som en del af en øvelse, hvor man får sine genstande med hjem igen. Religionskassen indeholder, udover genstande, billeder af Aarhus’ kirker og andre trosretningers tilhørende bygninger, som er en meget enkel måde at skabe bevidsthed om lokal kulturarv. Det er altså en kasse med et stort potentiale. Du kan læse mere om, hvordan vi brugte kassen i ”Aarhus fortæller om Religion”.

 

Har du spørgsmål til Religionskassen, er du velkommen til at ringe eller skrive til cand. mag. i Religionsvidenskab Maria Dalum Kristensen på e-mail: mariadalum2492@gmail.comeller tlf.: 50739868.