Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Krigstraumer og Åndebesættelser i Uganda

- Håndteringen af lidelse i efterdønningerne af borgerkrig. Oplæg til frokostseminar af Ph.d.-studerende i Religionsvidenskab, Lars Hedegaard Williams, arrangeret af Center for SamtidsReligion

07.10.2016 | Mikkel Pade

Dato tir 01 nov
Tid 12:00 13:00
Sted AU Nobelparken, Bygn. 1453, Lokale 415, Jens Chr. Skous Vej 3

Efter en blodig borgerkrig har hærget det nordlige Uganda i over 20 år er særlige former for lidelse udbredte. Inden for den lokale tradition og hos heksedoktorerne ses problemerne som åndebesættelser, i de kristne kirker forstår det som Djævlens værk, og psykologer & psykiatere fra Vesten kalder problemerne for krigstraumer eller Post Traumatiske Stress Syndrom (PTSD).

I mit etnografiske feltarbejde har jeg forsøgt at finde hoved og hale i de mange lidelsesforståelser og praksisser, som er knyttet til henholdsvis heksedoktorer, kirker og vestlige psykologers behandling af de problemer, som Acholi-befolkningen i det nordlige Uganda oplever efter mange år med krig, brutalitet og internering i lejre for internt fordrevne.

Mit opæg vil fokusere på, hvordan de forskellige lidelsesforståelser og behandlingspraksisser lever side om side, hvordan de overlapper, og hvad det egentlig vil sige at lide under åndebesættelser og/eller krigstraumer i en tidligere krigszone.

Seminar