Metodologi | Projektets praktiske tilrettelæggelse | |
To grupper med andre metodiske tilgange: 1) Den Danske Folkekirke | 2) Alternative behandlere | Kontakt |
Det Danske Pluralismeprojekt er et akademisk forskningsprojekt, som har til formål at dokumentere den voksende religiøse diversitet i Danmark. Som pilotprojekt undersøges den religiøse diversitet i Århus, hvorefter resultaterne offentliggøres i en bogudgivelse.
Projektets primære formål er:
at dokumentere ændringerne i det religiøse landskab ved at kortlægge den nye religiøse geografi. Denne overordnede religiøse kortlægning af religiøse grupper foretages for at fokusere religiøse transformationsprocesser.
at analysere hvordan religioner og religiøse traditioner ændrer og udvikler sig inden for nye kontekster, sammenholdt med sociale og kognitive strukturer. Hvad ændrer sig i kulturmødet? Hvad sker der i religionernes indre liv over tid, og når de tilpasser sig moderniteten og nye målsætninger i livet?
at forstå baggrunden for udbredelsen af de nye religioner og alternative spirituelle grupper og
at tolke de teologiske tilgange inden for kristendommen, som søger at besvare udfordringerne fra denne nye religiøse mangfoldighed
I Det Danske Pluralisme Projekt vil vi primært benytte os af følgende fremgangsmåder:
Også den dominerende, religiøse institution i Danmark, Den Danske Folkekirke, har gennemlevet transformationer. Det er en vigtig opgave at gå ind og tolke de teologiske positioner, som er affødt af nye religiøse mangfoldighed og tilsvarende kulturelle, sociale og økonomiske situation. I forlængelse heraf må betydningen af de enkelte religioners transformationsprocesser underkastes en diskussion udfra et religionsvidenskabeligt perspektiv.
Blandt de spørgsmål, vi på denne måde håber at give et bud på, er: Hvad er betydningen af dialektikken mellem det moderne, sekulariserede, danske samfund, og de enkelte religioner? Hvordan – og på hvilke præmisser – vil religionerne tilpasse sig? På hvilken måde påvirker den multikulturelle situation samfundets strukturer? Hvad er den baggrunden for de nye religioner og deres tilsyneladende popularitet?
Ikke mindst er det interessant at afdække interaktionen blandt de forskellige religioner eller religiøse lag, idet skillelinierne mellem dem i nogle tilfælde synes mere skarpe, mens de ser ud til at blive mere udflydende i andre. Når de forskellige transformationsprocesser underkastes nærmere undersøgelse, får vi en generel diskussion omkring funktionaliteten og vigtigheden af religion i det danske samfund, og dermed får vi også et indblik i den dynamik, som kendetegner religion.
I forbindelse med projektet er der udarbejdet en generel klassifikationsmodel for de religiøse grupper:
Kortlægningsfasen blev indledt i 2001 med en indsamling af de religiøse gruppers adresser, mødesteder, kontaktpersoner, osv. Herefter blev et overordnet spørgeskema udarbejdet, samt en interviewguide for de studerende, som ville deltage i det forestående feltarbejde. Spørgeskemaet, som blev formuleret med det formål at afdække mulige transformationer inden for de religiøse grupper, omfatter de følgende kategorier:
I løbet af 2002 foretog 73 studerende i teologi og religionsvidenskab interviews og deltagerobservationer samt den endelige afrapportering.
En af de talrige samtaler mellem studerende ved Det Teologiske Fakultet og repræsentanter for det religiøse Århus i forbindelse med projektet. (Foto: Jørn Borup) |
Afrapporteringsprocessen blev opdelt i to faser, nemlig 1) at indlemme informationerne i en database og 2) udarbejde en præsentation på tre sider af gruppen. Dette skete udfra den ovennævnte inddeling af informationerne. Herefter vil materialet i bearbejdet form og forsynet med en introduktion indgå i en publikation (se omtalen af Religiøs mangfoldighed).
Især i de indledende faser blev der tilbudt undervisning omkring forskellige problematikker i forbindelse med religiøs pluralisme, og informationsmøder om projektet blev afholdt. Gruppen af forskere fungerede som koordinatorer på hver deres religiøse område, og sikrede sig, at rapporteringerne og præsentationerne levede op til forskningsprojektets videnskabelige standard. Interviewguiden er et kollektivt resultat af en række møder, hvor en projektgruppe af koordinatorer, yngre kandidater og studerende fandt frem til de rette rammer for feltarbejdet og afrapporteringen. De studerende blev bedt om at deltage i de pågældende religiøse gruppers møder under perioden med interviews og deltagerobservation, og foretage flere medlemsinterviews pr. religiøs gruppe.
I Århus Kommune har Den Danske Folkekirke over 30 menigheder og mere end 60 præster tilknyttet, foruden de præster, der løser særlige pastorale opgaver i forbindelse med hospitaler, studerende på højere uddannelser, på gadeplan, i fængsler, osv. Alle præsterne blev inviteret til et særligt seminar, hvor de blev introduceret til projektet, og i den forbindelse bedt om at besvare spørgeskemaet skriftligt og returnere det til os. På denne måde har vi modtaget værdifulde svar fra lidt over halvdelen af deltagerne, hvilket er tilstrækkeligt til at give et billede af kirkelivet og forholdet til andre grupper i Århus.
For nylig fik Århus en gadepræst, og i den forbindelse blev der indført regelmæssige natgudstjenester i Vor Frue Kirke. (Foto: René Dybdal Pedersen) |
Kun ganske få alternative behandlere forstår sig som religiøse, men en systematisk tilgang til deres menneskesyn samt helbredelsesmetoder, og ikke mindst den livsanskuelse som ligger til grund herfor, afdækker religiøse elementer. Dertil kommer, at flere og flere individuelle healere etablerer sig i Århus (som det er tilfældet i mange andre byer), og flere og flere konsulterer dem. Derfor finder vi det naturligt at inkludere denne bredspektrede gruppe på ca. 400 praktiserende behandlere i projektet. Men fordi denne gruppe afviger fra de øvrige grupper mht. organisation, medlemskab osv., besluttede vi at udfærdige et særligt spørgeskema med følgende hovedafsnit.
Dit virke som alternativ behandler
Din behandlingspraksis
Din personlige indstilling til den behandlingsmæssige praksis samt indholdet af denne
Dit personlige forhold til spiritualitet og religion
Dig selv og din baggrund
Det lykkedes at få 170 besvarelser ud af 385 mulige (ca. 20 alternative behandlere var enten flyttet fra Århus eller ophørt med at praktisere). Undersøgelsen er iværksat med løfte om fuld anonymitet for de alternative behandlere, og de returnerede svar kodes og systematiseres, hvorefter de kan indgå i projektets øvrige materialegrundlag. Alternativ behandling og spiritualitet udgør et særskilt kapitel den ovennævnte bog ”Religiøs Mangfoldighed. En kortlægning af religiøse og spirituelle grupper i Århus.”
Healer i aktion under Festival for Krop, Sind og Ånd i Århus i 2003. (Foto: René Dybdal Pedersen) |
Se også Introduktion og Projekt opdatering
Tilbage til projektbeskrivelsens forside og Det Danske Pluralismeprojekts præsentation.
Tilbage til Center for Multireligiøse Studiers præsentation
Viggo Mortensen | Marianne Qvortrup Fibiger Forskningskoordinator, Lektor, Ph.d. Afdeling for Religionsvidenskab Det Teologiske Fakultet Aarhus Universitet, bygning 1443, DK-8000 Aarhus C, mf@teo.au.dk http://www.teo.au.dk Tlf. 8942 6718 |