Aarhus Universitets segl

Religionsdetektiven

Der er mange måder at arbejde med religion som lokal kulturhistorie. Værktøjet ”Religionsdetektiven” har fokus på, hvordan man som museum kan finde viden om religion i lokale sammenhæng, som kan bruges i museets formidling. Vi præsenterer først nogle konkrete måder at finde frem til religion i jeres område og derefter har vi nogle forskellige eksempler på, hvordan man kan formidle denne viden.

Hvem er hvor?

Hvis man gerne vil vide mere om hvilke trossamfund og religiøse retninger, der har været tilstede i lokalområdet og hvilke der findes i dag, så er der flere veje at gå.

Kirkeministeriet har en oversigt over alle godkendte trossamfund i Danmark i det såkaldte trossamfundsregister, og her kan man søge på bynavne og finde grupperne.

På Center for SamtidsReligion er der forskellige samlinger af viden om religion i Danmark i dag og trossamfund, som fortæller mere generelt om f.eks. mormonernes eller det mosaiske trossamfunds historie i Danmark.

Derudover findes der sitet Religion i Danmark med artikler og anden information om de godkendte trossamfund.

Og endelig har udgivelsen Trap Danmark i sin seneste udgave også informationer om trossamfund opdelt på kommune.

Hvis man vil have tal og oplysninger om den lokale folkekirke (medlemstal f.eks.), så ligger disse tilgængelige hos Danmarks Statistik. Og den lokale folkekirke vil typisk også kunne være behjælpelig med at fortælle om sognets historie og særligt vigtige elementer herfra.

Men hvis man vil vide mere om hvilke trossamfund, der findes lokalt kan det være nødvendigt at gå andre veje. Det er ikke alle trossamfund som er godkendte, og der kan også være andre former for religion, som slet ikke er så let at finde. Derudover kan det for museet naturligvis være interessant at vide mere om den lokale historiske udvikling. Her vil museerne typisk have adgang til lokale arkiver og viden om grupper eller personer, som har spillet en rolle i den lokale religionshistorie. Det er også derfor vi kalder vores tilgang for ”Religionsdetektiven”. For det handler om at være nysgerrig og opsøgende på hvad der sker i det lokale område.

At finde ud af mere om religion i samarbejde

Hvis man som museum vil formidle mere om den lokale religionshistorie så gøres dette bedst i samarbejde med andre institutioner. Det kan f.eks. være lokale skoler eller uddannelsesinstitutioner, hvor man går sammen om et projekt, hvor eleverne finder ud af mere om religion i lokalområdet. Et eksempel på en tilgang, der kan bruges her er interviews med bedsteforældre og forældre. Vi har lagt et forslag ud til en interviewguide der kan bruges, men det er helt oplagt at man udvikler sin egen herudfra, så det passer til det emne og perspektiv, der giver mest mening lokalt. Disse interviews kan både være med til at fortælle om hvad der har ændret sig over tid og åbne for nye dialoger om hvad der f.eks. kendetegner brugen af traditioner for forskellige generationer.

Man kan også gå andre veje, og kontakte trossamfundene direkte og indgå i dialog med dem om deres lokale historie og liv. Her har vi i projektet ”Religion i Aarhus” brugt et større interviewskema, som også har været fokuseret på at dokumentere udvikling over tid. Dette skema kan bruges og tilpasses lokalt, alt efter hvad man ønsker at vide mere om.

Samarbejde med trossamfund eller repræsentanter for bestemte religiøse eller etniske miljøer er noget nogle danske museer allerede har en del erfaring med. Læs f.eks. om Immigrantmuseets arbejde med udstillingen ”Mød Sikherne”, eller hør om museumsinspektør Anneken Laursens erfaringer med at skabe ”Den Somaliske Lejlighed” i Den Gamle By.

Formidling – hvordan?

Der er mange måder man kan formidle om lokal religionshistorie. Et af de greb vi har afprøvet er hvordan man kan arbejde med kort over et lokalt område. Et fysisk kort, som man kan interagere med, viste sig at være meget effektivt, både til at vise religiøs mangfoldighed i et konkret område, som baggrund for at formidle viden om konkrete grupper, og åbne for en dialog om religion som en del af den lokale sammenhæng.

I add-on formatet ”Aarhus Fortæller om Religion” kombinerede vi et allerede etableret kort i gulvet i en udstilling med viden om trossamfund i Aarhus fra Center for SamtidsReligion og forskellige elementer blev udviklet, som understøttede formidlingen. Læs mere om dette her.

Men man kan også bruge helt andre og mere inddragende greb. På Roskilde Museum har man både arbejdet med byvandringer, hvor det ikke er museets folk, men inviterede borgere, som guider andre rundt i byrummet og fortæller om deres lokale religionshistorie så at sige [link]. Og man har også afholdt workshops som handlede om bestemte traditioner, f.eks. konfirmation, og inddraget borgerne i byen i hvordan deres forhold er til Roskilde Domkirke.  I Aarhus er der også udviklet en byvandring, hvor en guide tager gæsterne med rundt til forskellige markante lokale steder, som både fortæller noget om historien og nutiden.

Et andet greb er ”Religionkassen” – et format, som egner sig til undervisning og dialog omkring religion.

Religion – lokal kulturhistorie

Der er mange måder at gå til arbejdet på. Grundlæggende handler det om at tænke religion som en del af den lokale kulturhistorie [link]. Her kan man også tage udgangspunkt i de genstande og udstillinger man allerede har på museet. Man kan f.eks. forsøge at undersøge flere perspektiver på genstande, som har et potentiale for religionsperspektivet. Det kan både være genstande som er nemme at identificere, som dåbskjoler eller bibler, eller genstande, som måske ikke umiddelbart er blevet set fra dette perspektiv, som f.eks. julepynt eller pyntegenstande generelt. Se eksempler på hvordan man kan gøre dette i videoen om hvad en dåbskjole fra 1970’erne kan formidle [link] eller om hvordan et stykke pynt fra påskebordet i 1974 kan åbne for nye perspektiver [link]. I kan også se to eksempler på hvordan man kan tage udgangspunkt i egne genstande fra museumsinspektør Sara Fredfeldt Stadager fra Dansk Jødisk Museum [link].

Der er mange måde at indarbejde religion i museernes arbejde, og hvert enkelt museum vil have bestemte perspektiver og muligheder i spil allerede. Vi vil meget gerne høre om den måde I afprøver at arbejde med religion i jeres kontakt, så kontakt os gerne omkring dette, også hvis I gerne vil have sparring omkring hvordan det kan gøres.