Næsten alle populære bøger om mindfulness er praksisorienterede guider til, hvordan man kan få et bedre liv med mindfulness, med titler relateret til alt fra selvudvikling og spiritualitet til kogekunst og sex. Langt de fleste videnskabelige artikler og bøger om mindfulness er skrevet ud fra et sundhedsvidenskabeligt perspektiv. Virker mindfulness, og i så fald, hvordan?
Flere buddhologer og religionshistorikere har skrevet om mindfulness som buddhistisk praksis og om dens vej fra øst til vest. Men der findes kun få religionsvidenskabelige artikler og bøger, der undersøger mindfulness som et nutidigt, socialt og kulturelt fænomen.
Der er stadig spørgsmål, der kan stilles for at få en anden vinkel på dette interessante fænomen. Hvor udbredt er det egentlig? Hvilken motivation har udbydere og brugere for at deltage i denne praksis? Hvilken betydning har det? Forstås det som religiøs eller spirituelt praksis eller udelukkende som klinisk teknik? Hvem udbyder det, hvad har de af autoritet hertil? Hvad siger udbredelsen af mindfulness noget om?
Disse spørgsmål satte otte kandidatstuderende på religionsvidenskab sig for at undersøge på et seminar i Aarhus. Undersøgelsen blev begrænset til at være en kortlægning og analyse af mindfulness-udbud i Aarhus via dels en kvantitativ undersøgelse af hjemmesider, dels kvalitative interviews med forskellige mindfulness-udbydere. Resultaterne findes i rapporten "Mindfulness i Aarhus".
Se videoen, hvor to af de otte kandidatstuderende blandt andet fortæller, hvad mindfulness handler om, hvordan de har undersøgt mindfulness i Aarhus, og hvilke resultater de er nået frem til.
Rapporten er udarbejdet af: