Aarhus Universitets segl

Islam og muslimer i Danmark

På de følgende sider kan du finde typologier og modeller, der beskriver forskellige positioner og former islam og muslimer kan tage i et land som Danmark. 

I medier og artikler kan man læse og høre meget om muslimer og islam i Danmark, ligesom det fylder en del i undervisningen. Både forskere, journalister og undervisere prøver at beskrive forskellige dele af det at være muslim eller forskellige forståelser af islam og for at gøre det, bruger de forskellige typologier til at beskrive islam og muslimer med.

For at forstå disse er det nødvendigt at kende typologierne og modellerne og vi har derfor her samlet et overblik over nogle af de mange forskellige modeller der findes, for at give et indblik i, hvad de beskriver og hvad de fokuserer på. Der findes nemlig ikke én overordnet model der kan beskrive det hele, men forskellige modeller og typologier har forskellige fokuspunkter og er derfor brugbare i forskellige sammenhænge.

Klik ind på siderne herunder og bliv klogere på alt fra den individuelle muslims ståsted over moskeer og imamer til teologiske forståelser og forholdet mellem islam og staten.